Norra lambad

Üks asi, mis Norras mägede vahel ringi sõites kindlasti silma jääb on see, et päris tihti jalutavad lambad autoteedel. Mõned on lausa nii julged või ka ülbed, et eest ära tulemise asemel seisavad lihtsalt keset teed, vaatavad juhile otsa, kõlistavad kaelas olevat kellukest ja määgivad.

Norra mägilambad

Nõnda lahtiselt ringi hulkuvad lambad tekitasid paratamatult küsimuse, et kuidas omanikud teineteise karjasid segamini ei aja ja kuidas teatakse, milline loom millisesse karja kuulub. Üks reisikaaslane arvas teadvat vastust sellele küsimusele ja see kõlast üsna loogilisena.

Kinnitamata teooria on järgnev. Kuna maalapid on tihti mõlemal pool teed või lausa üle mitme tee, siis jääb kaks võimalust. Esiteks panna aed iga väikese maalapi ümber või tarastada üks suur ala üle kogu maavalduste. Teine lahendus tundub justkui efektiivsem, aga sellega tekib probleem, sest aia ehitamine üle autotee on ju välistatud. Samas tundub, et norrakad on selle probleemi päris targasti ära lahendanud – aed on sõidutee ääreni, sealt algab tee sees olev kraav, millele on teega risti asetatud umbes kuni 10st torust koosnev “sild”. Autod saavad sealt ilusti üle, lambad aga mitte.

Pildil olevad isendid on seltskond suuremast karjast, kes umbes 1000 meetri kõrgusel mäe otsas end hästi tundsid ja ringi jalutasid.

16-08-2010