Ebaõnnestunud time-lapse kaadrid

Käisin eile järjekordse time lapse video katsetuse jaoks kaadreid kogumas. Tulemus polnud päris selline, nagu oleksin oodanud, seega üritan lühidalt kokku võtta, mis sel korral valesti läks.

On selge, et õhtul muutuvad valgustingimused väga kiirelt ja see tähendab ka, et säri prioriteediga pildistades muutub samas tempos ka ava väärtus. Probleemiks on aga see, et iga ava muutumise hetk on videos väga hästi tajutav, sest pilt muutub iga teatud aja tagant äkiliselt veidi heledamaks. Vilkumine kaob, kui ava saavutab oma maksimaalse väärtuse ning pildid hakkavad sujuvalt tumedamaks muutuma. Tundub, et kõige mõistlikum on kasutada manuaalset režiimi, esimesi kaadreid ehk natuke üle valgustades. Järgmisel korral teen proovi.

Teiseks veaks oli kaadrite vahele jätmine. Oma kärsituse tõttu tahtsin aegajalt üle kontrollida, kuidas pildid välja näevad ja kas pole liiga pimedaks läinud. Kuigi vaadates tundusid kõik pilved täiesti liikumatud olevat, siis videos on märgata juba 2-3 kaadri puudumist äkilise jõnksuna. Mul on kaamera seadistatud nii, et see näitab ekraanil iga võtte järel eelvaadet, kuid liiga lühikese intervalli korral ei jõuta seda kuvada. Aidanud oleks kahe sekundilise intervalli asemel kasutada vähemalt kolme sekundilist, sest siis oleksin midagi näppimata iga kaadri tulemust korrakski kaamera ekraanil näinud.

Kolmas viga on natuke eelmisega seotud, sest ma tahtsin lisaks pildi histogrammile näha ka tehtud kaadrite hulka. Selleks tuli juba kaamera küljes asuvat nuppu vajutada, mis liigutas iga kord ka natuke kaamerat. Tulemuseks on näha, kuidas kaader äkiliselt veidi üles- või allapoole liigub. Lahenduseks olnuks aja mõõtmine kellaga ning selle kaudu kaadrite hulga arvutamine.

10-10-2009