Kakerdaja raba

Kakerdaja rabas ööbimise ja pildistamas käimise plaan on selleks korraks teoks saanud. Järgnevate päevade jooksul panen siia üles mõned pildid, mis selle retke käigus tehtud said. Kõigepealt aga väike ülevaade Kakerdaja rabast.

Kakerdaja raba asub Järvamaal Albu vallas, Tallinnast umbes 65km kaugusel. Tallinnast on kõige otsem sõita läbi Aruküla, aga saab ka Kehra kaudu. Olles jõudnud mööda maanteed õigesse kohta (59.212N 25.5053E), on paremal pool tee ääres puust noolekujuline märk, millel tekst “Kakerdaja raba”. Peale metsa vahele pööramist tuleb sõita veel umbes 2.5km, et jõuda parkimisplatsile. Regio kaardid on Google Map’ist oluliselt täpsemad ja sealt võib leida lausa osa laudteest, mis viib Kakerdi järveni.

Noku talu

Endise Noku talu lähedal asub kaks puhkekohta, mis on varustatud lõkkeplatsidega. Lõkke tegemiseks on kohapeal olemas puud, mida tuleks säästlikult kasutada, et ka järgmistel külalistel oleks millega tuld teha. Samuti on olemas lauad, toolid ning tillukesed katusealused vihma käest pääsemiseks. Metsaaluse puhtana hoidmiseks on olemas nii WC kui ka prügikastid. Kile, plastmass ja muud pakendid tuleks panna prügikasti, mitte põletada lõkkes, nagu oli seda teinud keegi enne meie retke.

Kakerdaja raba - laugas ja laudtee

Laudteed renoveeritakse – läänepoolsest sissepääsust kuni peaaegu Kakerdi järveni on see juba välja vahetatud.

Rabast ja selle ümbrusest võib leida palju mustikaid ja sinikaid, mis on ilusad, suured ning täiesti valmis – piisas ainuüksi marja puudutamisest, et ta varre küljest pudeneks. Jõhvikad ja pohlad olid veel toored. Tänaseks võib olukord juba muutunud olla.

Pildistamise rõõmu pakkus huulhein, mida ma ei olekski märganud, kui poleks laudteele kõhuli visanud ning makroobjektiiviga tillukesi objekte otsima hakanud. See tore punane taim oli omale toiduks püüdnud nii parme kui ka liblikaid.

Kakerdaja raba õhtul

Kakerdaja rabast, selle laudteest ning taimestikust on kirjutanud Ann Marvet Eesti Looduses – Üle Kakerdaja raba.

17-08-2009